07
mart.

Meseria de barber și tot ce trebuie să știi

Se spune că oamenii cu adevărat fericiți sunt cei care au șansa de a face din munca lor o pasiune. Există o meserie perfectă pentru fiecare, iar atunci când abilitățile înnăscute pe care le ai se întâlnesc, exact la momentul potrivit, cu o oportunitate profesională, este ca atunci când te îndrăgostești la prima vedere. Meseria de barber poate să fie acesta excelentă ocazie. 

Oamenii atrăgători au succes

Nu spunem noi asta, cele 11 argumente descrise de businessinsider care explică cu argumente științifice de ce oamenii frumoși și cu un aspect îngrijit au mai mult succes în viață și vor fi mai avantajați pe plan profesional și personal, având oportunități mai numeroase decât cei care lasă aspectul personal pe planul al doilea. 

Nevoia de a fi îngrijit justifică de ce saloanele de frumusețe vor fi mereu o necesitate, iar un job în domeniu unul sigur. Nevoia de servicii prestate de frizeri și barberi este cât se poate de veche, fiind unul din locurile sociale ale comunității. Dincolo de tendințele din modă care vin și pleacă, un specialist cababil să satisfacă nevoile clientului va avea întotdeauna căutare. 

Meseria de barber, completată cu abilitățile de frizer, este una care cere migală, atenție, foarte multă dexteritate, îndemânare și pricepere, iar toate acestea nu sunt la îndemâna oricui. 

Ce calități trebuie să ai pentru meseria de barber 

Prima condiție pe care va trebui să o îndeplinești este îndemânarea, fără de care nu vei putea deprinde tehnicile de bază ale meseriei. Un strop de talent este la fel de important, dacă vrei să te remarci printre clienții pretențioși, cu dare de mână și cu ochii pe revistele de modă.

Pe lista calităților pe care trebuie să le aibă cel care vrea să învețe meseria de barber se adaugă rezistența fizică, extrem de necesară pentru că vei petrece foarte mult timp în picioare și pentru că vei depune un efort constant cu mâinile. 

Ai nevoie de dexteritate pentru ca treaba să meargă repede, iar programările de peste zi să nu se aglomereze. Chiar dacă trebuie să dai dovadă de migală, timpul nu este de partea ta, deci ai nevoie de un ochi ager și de mâini care să se miște cât se poate de rapid.

Ar fi necesar să fi sociabil și bun psiholog pentru a te adapta rapid la personalitatea clientului pe care îl ai în scaun. Asta înseamnă capacitatea de a asculta sau de a purta o conversație ușoară. Nu este exclus să auzi confesiuni, cancanuri politice și din viața mondenă, după cum este foarte posibil să ți se ceară părerea cu privire la aspect, ținută sau soluții stilistice. 

Atmosfera dintr-un salon este degajată, elegantă și plină de viață, iar clienții care vor reveni special pentru ca tu să te ocupi de ei te vor face să simți că munca îți este apreciată. Toate acestea sunt răsplătite cu un câștig financiar satisfăcător și sigur pe termen lung.

Meseria de barber și tot ce trebuie să știi Sibiu

Ce responsabilități îți vor reveni

Ca  barber, vei avea sarcini precise, dar și posibilitatea de a-ți exersa creativitatea. Va trebui să-ți dovedești priceperea pentru a modela și a ajusta frizura și barba domnilor. Abordarea unui anumit stil va ține și de arta negocierii, mai ales în momentele în care clienții tăi nu vor avea o idee prea clară cu privire la frizura preferată. Asta presupune să fi capabil să ai un sfat, o părere și argumente pentru a o susține. Adică este un fel de artă! 

În funcție de timpul pe care îl vei avea la dispoziție pentru fiecare client în parte, vei putea să-ți mărești șansele de a-l avea din nou la programare, printr-un masaj capilar tonic în timpul șamponării, făcut cu măiestrie și cu răbdare. Un astfel de tratament poate da dependență. 

Performanța în meseria de barber înseamnă să vezi ceea ce alții nu văd: forma feței, structura părului și să știi să alegi produsele de stilizare potrivite. Styling-ul perfect este cel care nu-l  dezamăgește pe client în dimineața următoare după ce ai fost la Barbershop.

Ține minte că nu e suficient să tunzi excelent! Pentru a fi un barber de succes, trebuie să ai abilități bune de înţelegere a clientului, de a purta o conversație cu el și de a-i înțelege nevoile. Pe scurt, în fidelizarea acestuia şi crearea „dependenţei” faţă de barber-ul său, adică de TINE!

Uscarea părului și a bărbii încheie șirul de procedee aplicate clientului, dar barberii adevărați știu să-și surprindă clienții chiar înainte ca aceștia să se ridice din scaun. Aplicarea unei soluții pe bază de ceară pe părul proaspăt tuns și modelarea lui rapidă îi vor da clientului un aspect impecabil, potrivit cu orice eveniment, care-l va face să se simtă încrezător pentru că se place pe sine, iar acesta este exclusiv meritul celui care s-a ocupat de el. 

Unde înveți meseria de barber 

Dacă vei fi școlit de profesioniști, vei deveni un profesionist! Este extrem de important să alegi cu cea mai mare atenție locul unde vei învăța să fii barber. Succesul stă în detalii și în deprinderea secretelor acestei mesei, iar asta nu se poate decât dacă vei avea profesori experți la rândul lor. Ia în calcul ca atestatul și diploma pe care o primești să fie una acreditată pentru a avea deschise toate ușile saloanelor, fie că sunt în țară sau oriunde altundeva în lume. 

Alege cursuri autorizate și alege locurile unde se poate face practică, iar cunoștințele teoretice sunt predate în mod structurat și logic.