03
mart.

Pielea bărbaților și ce trebuie să știi

Pielea bărbaților este diferită de cea a femeilor și are o altă evoluție în timp. Există ideea că bărbații nu au nevoie de o îngrijire specială pentru pielea lor, ceea ce este în bună măsură extrem de greșit. Totodată bărbații nu acordă atenția cuvenită tipului lor de piele și nevoilor specifice de îngrijire. 

Câteva sfaturi de la dermatologi  te vor ajuta să ai o piele sănătoasă și frumoasă, care să-și păstreze aspectul tânăr multă vreme. 

Acordă maximă atenție bărbieritului

Alege mereu cu cea mai mare atenție aparatele de ras astfel încât acestea să fie compatibile cu tipul tău de piele. Există un model ideal pentru fiecare și este important pentru sănătatea tenului tău să folosești instrumentul corect. Aparatele cu mai multe lame nu sunt recomandate tenului sensibil, modelele clasice fiind, în schimb, ideale. Aparatele electrice, oricât ar părea ele de eficiente, nu sunt cea mai sănătoasă metodă de bărbierit și pot face pielea bărbaților să sufere. Varianta clasică cu lama și spumă de ras este mereu soluția perfectă pentru pielea bărbaților.  

Un sfat bun ar fi acela de a te abține să întinzi pielea atunci când te razi, ca să eviți iritațiile și tăieturile. Folosește la final un gel hidratant sau o cremă pentru după bărbierit, indiferent ce tip de piele ai. Aftershave-ul este ideal doar dacă tenul gras, dar trebuie evitat în cazul tenului sensibil și uscat.

Citește etichetele produselor pe care le folosești

Ia neapărat în considerare etichetele și ingredientele produselor pe care le folosești. Trebuie alese mereu, indiferent de scopul lor, doar pentru tipul de piele pe care îl ai. Pentru un ten predispus la acnee, alege doar produse fără ulei și din categoria celor non-comedogenice, deoarece acestea nu-ți vor înfunda porii.

Dacă ai pielea sensibilă, utilizează produse ușoare, fără parfum, deoarece produsele care conțin parfumuri pot lăsa senzația de iritare și uscare a pielii. Testează mereu un produs pe care nu l-ai mai folosit. Alergii și iritații din cauza unor ingrediente specifice poate face și pielea bărbaților.

Foarte importantă este recomandarea de a nu trata cu superficialitate o problemă a pielii, dacă aceasta nu trece în una-două zile. Uneori, sfatul unui dermatolog este necesar și poate preveni probleme serioase.

Hidratează-ți pielea

Pielea bărbaților are nevoie de hidratare! Este un gest important care ar trebui să intre în rutina de îngrijire zilnică a bărbaților. Un gel hidratant masculin care să fie util pentru față și gât este esențial. Adaugă la acesta și un lapte de corp lejer sau alege un gel de duș care să fie hidratant. Și, important de știut, nu rata momentul ideal pentru a le folosi: după baie, duș și după bărbierit (fie că este umed sau uscat). 

Nu uita niciodată de pielea capului, mai ales dacă ai obiceiul să-ți razi părul de pe cap ori dacă ai zone fără păr.

Protecția solară

Deși este mai rezistentă decât pielea femeilor, pielea bărbaților are nevoie de atenție. Necesitățile de îngrijire sunt, așadar, mai reduse. Cu o excepție extrem de importantă pentru sănătatea ta: protecția solară.

Este esențială de fiecare dată când ai activități în aer liber. Protejează-ți toate zonele expuse ale pielii, inclusiv scalpul, urechile, gâtul și buzele. Pentru o protecție cât mai eficientă, alege soluții rezistente la apă, cu un factor de protecție de 30 sau mai mare. 

Tot legat de acest subiect trebuie menționat că petele, alunițele sau orice alte leziuni care te mănâncă, care sângerează (fie și ocazional), care își schimbă culoarea sunt semne timpurii ale cancerului de piele. 

Orice probleme de acest gen trebuie să te îndemne să faci o programare la dermatolog. Este bine de știut că bărbații cu vârsta de peste 45-50 de ani au un risc mai mare de a dezvolta melanom, cea mai gravă și agresivă formă de cancer de piele. Descoperit în faza de debut, se tratează și se vindecă. 

Trucuri de îngrijire utile pentru pielea bărbaților

Câteva recomandări și detalii în plus vor face foarte bine pentru pielea bărbaților, și care trebuie incluse în obiceiurile de zi cu zi:

♦ Nu acorda atenție doar pielii feței. Trebuie să-ți îngrijești cu atenție toată pielea;
♦ Nu folosi apa fierbinte la duș. Iar dacă faci asta, termină dușul cu apă călduță sau rece;

♦ Un duș sănătos pentru pielea bărbaților trebuie să dureze cel mult zece minute;
♦ Nu aplica pe față crema sau gelul după bărbierit și atât. Masează-l cu mișcări blânde până ce va fi complet absorbit în piele;

♦ Nu te freca foarte insistent cu un prosop. Fii blând cu pielea ta;
♦ Bărbierește-te după duș, nu înainte;

♦ Fă duș după ce faci sport sau când ești transpirat și nu sta niciodată cu hainele de sport pe tine decât exact atât timp cât este necesar;
♦ Renunță la orice produs de îngrijire pentru după bărbierit dacă acesta îți provoacă o senzație de arsură sau usturime. Un aftershave nu trebuie să usture, ci să lase doar o plăcută senzație de confort.

Indiferent de vârsta pe care o ai, trebuie să-ți îngrijești pielea. De ce? Pentru că îți vei păstra pielea frumoasă, proaspătă și mai tânără pentru mult timp, iar asta va contribui în mod esențial la nivelul de încredere în tine și la un bun tonus psihic.

Sursa foto: pexels.com