25
mart.

De ce este frizeria o carieră bună. 8 argumente solide

Frizeria o carieră bună? Categoric, da! Sunt multe motive evidente pentru care frizeria este o alegere bună, dar și motive la care te gândești mai puțin sau deloc. Căutarea unei profesii, a unei meserii ar putea fi dificilă, mai ales atunci când provocările vremurilor pe care le trăim se schimbă sau ne obligă să găsim alternative. În cele ce urmează detaliem subiectul și-ți oferim argumente care să te motiveze și să te ajute să iei decizii bune. 

• Socializarea
• Adaptabilitate
• Faci bani rapid!
• Educație rapidă și carieră bună
• Relația cu oamenii
• Lucrezi după pe propriul program
• Fără cod vestimentar
• Fii deschis la nou, fii modern!

Socializarea

A fi frizer sau barber sau și una și alta oferă oportunități interesante de socializare, pentru că prin natura profesiei vei avea de-a face, zilnic, cu oamenii. Învățarea artei „limbajului corpului” este foarte importantă. De cele mai multe ori, a fi frizer înseamnă a iniția conversații ușoare, spumoase și distractive și a vorbi despre subiecte la zi, despre tendințe și evenimente culturale. A fi capabil să comunici bine și să efectuezi servicii de calitate este crucial și util pentru tine. 

Nu există nicio îndoială, frizeria este un loc în care oamenii trebuie să se relaxeze și să râdă. Frizeria este locul unde oamenii trebuie să se simtă bine. 

De ce este frizeria o cariera buna

Adaptabilitate

Poți fi tonic și energic, atunci când clientul are nevoie de asta, dar la fel de bine poți fi calm, tăcut și dispus să asculte. Este una dintre caracteristicile acestei mesei: adaptabilitatea, extrem de utilă în orice context. Un frizer abil știe, dintr-o privire „să citească oamenii” și să se adapteze rapid la nevoile lor. Un psiholog ar putea invidia abilitățile acestea la un frizer, dar în egală măsură, aceste disponibilități îți vor fi utile. 

Faci bani rapid!

Un frizer bun, un barber talentat va face bani rapid. Poate că sumele nu sunt foarte mari, dar cumulate pot aduce beneficii financiare importante, la care se va adăuga și salariul. Statistic, jumătate din venituri provin din încasări repetate și mici. 

Ceea ce trebuie știut însă este că beneficiile financiare vin urmare a profesionalismului pe care-l dovedești – iar pentru asta cursurile de specializare, recalificare sau perfecționare sunt mereu un obiectiv personal și o investiție reală în abilitățile native pe care le ai – dar și ca urmare a capacității de a te face plăcut, agreabil care fin din capacitatea de bun comunicator și bun ascultător, pe care trebuie să le dovedești. Nu te teme, toate acestea se învață, dacă ai profesori buni. Deci atenție de unde și de la cine înveți și „furi” meserie.  

Educație rapidă și carieră bună

Cursurile de frizerie durează puțin. Pentru un curs care durează circa 30-40 de zile, timp de 2-4 ore pe zi, ceea ce însumat reprezintă în medie 140-150 de ore de curs poți dobândi o diplomă acreditată care să-ți permită să faci o meserie căutată, necesară, plăcută oriunde în lume timp de 20- 30 de ani înainte. 

Îți poți face un renume, poți să ai clientă ta proprie și stabilă (părul și barba oamenilor crește încontinuu!) în circa un an de la debut. 

De ce este frizeria o cariera buna

Relația cu oamenii

Nu sunt prea multe profesiile în care oamenii construiesc relații pe termen lung unii cu alții. A fi frizer sau barber profesionist te pune în poziția de a fi o combinație între amic și prieten, confident și psiholog, terapeut și partener. Vei deprinde tainele comportamentului uman, vei învăța din experiența proprie, dar și din cea a partenerilor și colegilor, vei deprinde gesturi și tonuri ale vocii care te vor apropia de client și-l vor fideliza. 

Secretul pe care nu ți-l spune nimeni este că un client se va întoarce mereu și mereu pe scaunul de frizerie, dacă s-a simțit confortabil acolo, dacă a avut încredere și dacă a plecat relaxat, calm și mulțumit de sine. Și cel care poate să-i ofere toate aceste sentimente și stări este … frizerul și barberul profesionist. Este un argument solid care arată de ce frizeria este o cariera buna, nu-i așa?

Lucrezi după pe propriul program

Aceasta este probabil cea mai dulce parte a acestei profesii (observați că nu am pus „job”), deoarece frizerie nu funcționează dacă nu îți place ceea ce faci! Nu este greu să tunzi și să berbiereși, dacă capeți experiență, devine a douanatură. 

Vei alterna clienții, faci conversație și faci oamenii fericiți. După ce ai stabilit o rutină și ai clienții în fața ușii, partea de programare este ușoară. Învață să ții evidența care sunt zilele tale cele mai bune, apoi începe încet să-ți migrezi clientela către acele zile pentru a construi o săptămână de lucru profitabilă. Un client mulțumit de serviciile pe care le oferi își va adapta, de cele mai multe ori programul după al tău. În cele din urmă, îți vei putea crea un sistem de lucru profesional care funcționează. De exemplu, vei putea să-ți canalizezi clienții fideli în zile din săptămâna de lucru și restul timpului să-l petreci cu familia sau cum vrei tu. 

Munca de frizer și barber profesionist îți oferă o anume „independență” ceea ce este o dovadă în plus că este o carieră bună.

Fără cod vestimentar

Unii oameni se simt bine în „uniforme sociale”, cravate, pantaloni și pantofi ci toc și rochii, alții nu! Ținuta, atunci când ești frizer nu contează, nu este impusă. Evident, trebuie să arăți bine, să fii curat și plăcut îmbrăcat, dar vei putea purta blugi, tricoruri sau cămășile care îți plac, fără limitări și fără restricții. În fapt poți crea un stil personal care să te pună în valoare și care să-ți exprime calitățile. Un frizer convingător, care cucerește de la prima impresie este cel care nu intimidează prin aspect, dar care are părul și barba perfect aranjate. Acestea sunt mesaje subliminale excelente, care te ajută să-ți faci singur reclamă. 

Îndrumarea mea pentru tine este aceasta: nu fii sofisticat în ținută, dar nu fii anonim în felul în care te prezinți. Hainele trebuie să-ți exprime personalitatea și să te reprezinte, pentru că ești imaginea mărcii, afacerii și profesiei tale și asta se va reflecta directă a portofelului tău pe termen lung.

Unele saloane, mai ales cele de nivel ridicat impun un cod vestimentar pentru barneri. Salonul House of Gentlemen din Sibiu, de exemplu impun un cod vestimentar pentru barberi: cămăși albe și un șorț din piele. Au un aer old school care întregește atmosfera elegantă și masculină a salonului. 

De ce este frizeria o cariera buna

Fii deschis la nou, fii modern! 

Dacă te ancorezi în reguli și canoane, în tipare și cutume riști să pierzi. În replică, dacă vei fii atent la cum evoluează lumea, la tendințe, stiluri și modă, dacă vei fii deschis la nou și preocupat să te adaptezi la cerințele clientului atunci vei rămâne popular, atractiv, solicitat și, în consecință, vei avea de câștigat. 

Îmbrățișează lumea în continuă schimbare a „industriei tunsorii” zâmbește, râzi și bucură-te de micile momente frumoase din cariera ta. Nu te blaza, nu te plafona, fii mereu în pas cu moda, chiar avangardist dacă este nevoie. Toate acestea îți vor dovedi că frizeria este o carieră bună!

Sursa foto: pixabay.com